Salam Alaik...

Any thought, idea, opinion and story in this blog is related to the owner's point of views. Copying and editing the source of content is prohibited if it is intended to harm people(including me). Despite, if it does bring manfaat, you're freely to do so. As you wish!!Hopefully, we may cherish one another more often. Jazakaallah Khair.

Wednesday, October 26, 2011

Songs of your Life





Assalamualaikum wbt. 


Hari ni nak cakap pasal lagu. Yup, lagu. Em tapi aku kecilkan skop topik aku ni lebih kepada muzik di mana lagu tanpa muzik maybe kelihatan kosong. Kadang-kadang hidup tanpa muzik pasti bosan bukan. Nampak macam aku ni penyembah tegar hedonisme je bunyik kan? Tak itu bukan maksud aku. Jangan tuduh melulu dulu. Dengar dulu penjelasan aku.


Muzik. Satu ciptaan halus anugerah Ilahi buat makhlukNya. Daripada lontaran nada yang terhasil kemudian menghasilkan gelombang-gelombang yang bergetar antara satu dengan yang lain dan  kemudian menghasilkan bunyi seirama. *Ini penjelasan aku sendiri kalu cek kat wikipedia aku rasa mmg berbeza hoho, maaflah saya bukan musician apa lagi pengkaji muzik*


Kalau kita lihat dan dengar hidup kita ini sudah lama diwarnai muzik; lebih lebih lama lagi sebelum ciptaan alat muzik atau lagu2 yang kita dengar kat radio, tv dan internet atau mana2 peranti lain. Burung-burung berkicau, angin berdesir, bunyi haiwan dan sebagainya. Jadi salahkah muzik itu?Yang salah bila kita bertuhankan muzik dan hiburan; menjadikan hiburan sebagai nadi kehidupan. Penyembah HEDONISME!!!*dan kadang2 aku juga dok khusyuk dgr sume perkara lagha ni*



Realiti hari ini, sesuatu yang baik pada asalnya boleh bertukar menjadi Setan apabila disalahgunakan. Dan apabila nafsu merajai hati. 



********


Oke, actually aku nak share lagu sebenarnya. hoho. Tapi sebelum tu aku nak tanya korang; ada tak lagu yang selalu boost up your spirit bila rasa down ke rasa kecewa kah atau bila korang rasa tade langsung semangat. Totally Zero but suddenly bila dengar je lagu tu mmg tetiba korang rasa disuntik semangat. Kind of macam booster lah.Ada tak? 



Aku?Ada. Banyaaaakkk!! Tapi aku share satu jelah ye. Daripada korang dok melayan lagu jiwang karat tu baik cari lagu yang bermakna yang korang boleh kategorikan sebagai Songs of Your Life. Well, banyak pekdah senanye. Ce try dengar lagu ni but tgk poster ni dulu. 






Sylvester Stallone as Rocky Balboa



Tahukah anda cerita di atas?Cerita tinju2 tuh. Well, actually aku pernah tgk sikit je itu pun yang last series muvie die tajuk Rocky Balboa. Dia ada banyak siri pasai cite ni dah lama sangat setat tahun 1976. Aku pun tak lahir lagi time tuh!!!Tapi best tgk cite ni banyak pengajaran dapat, bagaimana dia berusaha sehabis mungkin nak kekalkan glory die. Part sedih pun ada gak. kira tribute lagenda Muhammad Ali lah ni!!

Actually aku tak lah minat gila cite tinju2 ni. Cuma bile cite die bagus aku layan. Takde diskriminasi dalam bab2 menonton muvie ni. Tapi cite hantu aku tak layan harap maklum and jgn tanya kenapa.=.=

Dan ni lagunya. Kalau hayati lirik die mmg buat kita semangat plus lagu die rancak tuh. Memang all time fav song lah.







Survivor
Eye Of The Tiger Lyrics 


Risin' up, back on the street 
Did my time, took my chances 
Went the distance, now I'm back on my feet 
Just a man and his will to survive 
So many times, it happens too fast 
You trade your passion for glory 
Don't lose your grip on the dreams of the past 
You must fight just to keep them alive 


[Chorus:] 
It's the eye of the tiger, it's 
the thrill of the fight 
Rising up to the challenge of our rival
And the last known survivor 
stalks his prey in the night 
And he's watching us all with the eye of the tiger 


Face to face, out in the heat 
Hangin' tough, stayin' hungry 
They stack the odds, still we take to the street 
For the kill with the skill to survive 


[Chorus] 


Risin' up, straight to the top 
Had the guts, got the glory 
Went the distance, now I'm not gonna stop 
Just a man and his will to survive 


[Chorus]


The eye of the tiger 
[Repeats to fade out]


Jadi itu jelah yang aku nak kongsi. huhu siapa ada lagu or cerita best2 bolelah rekemenkan. huhu.


Oklah Assalamualaikum, tak jawab dosa kalu jawaaabb P to the A to the H to the A to the L to the A~~~





No comments:

Post a Comment