Salam Alaik...

Any thought, idea, opinion and story in this blog is related to the owner's point of views. Copying and editing the source of content is prohibited if it is intended to harm people(including me). Despite, if it does bring manfaat, you're freely to do so. As you wish!!Hopefully, we may cherish one another more often. Jazakaallah Khair.

Saturday, March 12, 2011

The Process of Learning


Bismillahirahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Apa mimpi aku buat blog ni??Actually, to tell the truth, this isn't first time aku berblogging..Dah lama da pun tapi sebab x selalu ehh bkn x selalu tapi jarang update post so blog tu berkubur camtu jelaa~~hmmm...nak ckp pe je ek??Suddenly my brain blank pulokk!!Walaupun so many things in my head that I wanted to express here tapi tetiba boleh hilang pulak ehh..pelik betul...ok ok..da ingat dah!!

Kalau perasan atau anda2 semua  nampak tajuk blog ni tulih "Dari Mata Hati"...If a quest about 'whose heart is that' keep on playing inside ur mind then let me answer it.That heart  is mine,yours and our hearts... Kadang-kadang kita leka dengan pandangan kita sendiri..Kadang-kadang kita bangga dengan persepsi kita sendiri sampai kita x dapat nak membezakan which one is diamond and which one is glass..

Itu baru intro sikit pasal  tajuk blog ni. There's a lot of meaning actually though!..Kadang-kadang kita kena belajar daripada cerita orang, pengalaman orang. Kita kena kutip semua sisa-sisa hidup orang lain walaupun orang lain tu x penah sedar apa yang dia buang tu sangat tinggi nilainya. Ya!Kedengaran naif bukan???But trust me, many well-known+succeed people grown up to be what they are know from theirs' and other's experiences. Mereka lihat sesuatu menjangkau daripada pandangan mata kasar. Yes!they see through things!!!I wish im capable on doing so!

Kadang-kadang, bila kita jalan  kat tepi jalan we can see to many colours of life...we see vehicles on the road, we see people on and off to the destinations and sometimes pop out of nowhere...pastu ade incident bumping with each other, and then mocking with each other...yeah, memang jarang berlaku dalm masyarakat kita but i did see it before...so it does happen in our country..nilai sahsiah dan budi pekerti jatuh menjunam zaman ke zaman, generasi ke generasi and year by year selari dengan tingkatnya usia bumi....Daripada semua peristiwa itu, kita boleh lakarkan sesuatu daripadanya. Sedikit sebanyak dapat input daripadanya. Itulah namanya belajar daripada alam sekeliling...em, alam sekeliling tu merujuk bkn hanya pada alam sekitar tapi juga ragam makhluk yang ada kat muka bumi ni ok..Hayati and fahami potongan maksud ayat al-Quran ni..

Those who remember Allah (always, and in prayers) standing, sitting, and lying down on their sides, and think deeply about the creation of the heavens and the earth, (saying): “Our Lord! You have not created (all) this without purpose, glory to You! (Exalted be You above all that they associate with You as partners). Give us salvation from the torment of the Fire. [Quran – Al-Ímran 3:190]

Betapa pentinganya berfikir dan menyaksikan ciptaan Allah ini...kerana alam ini dalil kewujudan Allah..Khaliq yang mencipta kita semua. Tiadalah apa jika dibandingkan kuasa dan daya kita dengan Allah SWT..Daya,kuasa dan ilmu manusia ibarat buih2 di lautan...Subhanaallah...Maha Suci Allah..
 Jadi banyak berfikir, berzikir dan kurang bercakap ok...lagipun semua tu dapt mengurangkan pahala.JazakaAllah Khair ;)

No comments:

Post a Comment